Thursday, 23 June 2011

Rezeki mahal..inginkan ganjaran....

Sejak dua menjak ni, lin asyik terfikirkan perkara ni je..al-maklumla, bila lin tgk orang sekeliling lin atau dengan lebih tepat lagi kawan, bila diorang dapat result tinggi, mesti dapat ganjaran dari parent diorang..kadang2 tu, result xderla tinggi sangat, macam sekadar lepas pointer 3 pon, still dapat gnjaran...tp lin???

Lin xder sumer tu..walaupon baru2 ni result lin agak tinggi,3.89...tapi parent lin macam xderla happy sangat atau nak hargai usaha lin dengan bagi ganjaran pape..tp xtaula kalo diorang hepi dlm hati jer..itu hanya Allah sajer yg tau..urm...buat pengetahun korang sumer..lin ni memang jenis yang akan lebih bermotivasi bila dapat ganjaran...cnthnyer, masa lin form 5 dulu..seumur hidup, kimia x penah nak cecah A atau B...pastu, bila cikgu cakap, kalo sape2 yang percubaan SPM dapat A, cikgu nak blanja kek n pizza...pastu, lin x dpt A, just 78 jer..tp disebabkan yg tertinggi, cikgu pon blanja la jugak..pastu, disebabkan cikgu dah blanja, lin terasa dihargai, memang apa yang lin blaja dalam kelas tu, lin faham sangat2..kalo x, sebelom ni memang x paham apa pon..Alhamdulillah, SPM lin dapat kimia A....tp itu ckgu jer yg bg, fam lin, bukan bg ganjaran, tp kadag2 mcm hadiah..or bila lin mintak jer bru diorang bg..lin hanya, bila lin dah dpt result gempak tu, lin dptla ganjaran yang memang lin idamkan, tp diorang bg tnpa lin mintak..serius, kalo camtu, memang kalo blaja sampai x tido pon lin sanggup tau..

Tapi itula..bila lin luahkan pada diorang, mesti diorang kata, tu duit blanja bg tu..tu duit yuran bayarkan tu..tu itu..tu ini...urm..ntahlah..mybe diorang x phm kot...bg lin, semua tu lain dr ganjaran...apa yg lin mampu skang ni, kalo lin ada duet lebih, lin memang akan beli apa yg lin suka, mengikut kemampuan lin masa tu, sebab nak hepikan diri yg tensen asyik blaja ni..cian dia..huhu...

Tp masuk sem ni, duit semakin x cukupla..rezeki lin memg sgt mahal skang ni..lin nak cari keje part time, tp masa x mengizinkan...sebb memg bz sgt2, smpaikan nak update blog pon payah..ni update pon sebb kelas habis awal sejam..tu yg curi masa tu..hehehe...hm..haritu, makcik teddy ada tawarkan mengajar flash kat sekolah dia, memag sonokla dengar time tu, tp senyap jer sampai skang..xder rezki lin la nak tmbh duet poket..lin bukan xnak mintak kat abah, tp lin ni jenis bila abah masukkan, bru lin amek..kalo x, lin syp jela..memang jimat giler2..sebab xnak diorang rasa terbeban..tp kalo dah terpksa sgt nak mintak tu, lin nak sent sms pon, lin tutup mata..x sanggup nak hntr sms tu..sampai cmtu sekali...huhu...nak minta pd akak n abg lin, memg xla..diorang pon ada life diorang...kadang2, lin rasa lin ni sngt2 menyusahkan org sekeliling lin..bukan menyenangkan diorang...ntahla....

Yang paling lin ingat dulu, sekali jer abah bg upah, time lin nak cabut gigi..lepas balik dr klinik cabut gigi, mesti singgah kat AYAM DINDING...beli koko crunch...itu je la kot gnjaran yang lin penah dapat...
Kla..lin nak kena makan ni..malam nnti ada kelas plak...jumpa lagi..papai...

sedih kan nasib lin lin...
muka kesian!!!


p/s:lin cuma meluahkan perasaan lin..maaf andai ada pihak yang tidak senang dengan luahan hati ini...

Monday, 6 June 2011

kejadian nak terjun dari tingkat 7 depan mata lin

salam sumer..
lin ada citer yg mungkin sama mcm Yuyu Zulaikha...al-maklumla..lin ni sekolej ngan dia..eh..bukan nak tumpang glamor..tp takot nnti korang jumpa cerita sama jer..nnti korang kata lin tiru plak..huhu..xmo..xmo mcm tu k..kalo nak tau citer pasal ni versi dia..klik cni..

cmni citernyer..lin baru lepas salin notes utk quiz pg esoknyer..tetiba pd pukul 9.35 mlm..dgr ada budak terjerit2..memg geramla..lin pon mengomel la seorang diri..apala diowang ni, dah malam2 pon nak terjerit2 lg..pastu tetiba rumet lin yang duk tepi tingkp menjerit.."Ya Allah kak...!!".dgn sepantas kilat, lin pon pegi la tgk kt tingkap..apa benda yg diorang semua ni tgk..memg ramaila time tu yang tgk..lin ni rabun..tu yg lambat nak nmpak tu..pastu lin nampak bnda yg x disangka2...Ya Allah..budak tu da berdiri kt tgkap..nak terjun ke bawah..dah la budak tu duk tingkt 7..lin plak duk tgkat 4..tingkap bilik kitorang memg berhadapan...lin memang dah terkinja2 dah..jerit kt budak tu jgn terjun...pastu bila owang bawah suruh baling tilam ke bawah, prepare utk kemungkinan yg bakal terjadi..lin n rumet trus baling kan..tp yg hampanya, hnya kitorang jer yg baling..orang laen..hnya tgk n jerit2..urm..itu la orang skang ni..x da perasaan nak tlg org yg dalam kesusahan..yg diorang tau tlg menyibuk n menyampaikan berita pd org laen jer..urm..sedey tol la bila manusia ambil tahu tp x bertindak..
ok sambung balik citer..rupe2nyer..budak tu histeria..lin ingtkan putus cinta ke apa ker...tp serius lin ckp, sebijik macam scene dlm muvi citer hntu..ngan kepala dia senget2..ngan cara dia berdiri kt tgkap tu..sama..nasib baekla kwn dia pegang kaki dia n tarik dia ke dalam, walaupon dia marah..kalo x..mesti lin fobia setahun..Alhamdulillah...umur dia masih panjang lg..ni la pengalaman pertama selama lin hidup ni..memang menggeletar lin time tu..nak dkt setengah jam..bru hilang getaran itu..huhu...tp kejadian tu memg sentiasa bermain dalam fikiran lin, hingga kini...dan sejak dari tu, lin dah jadi penakot nak pegi toilet sorang...kawan-kawan..apa yang harus lin buat utk lupakan hal tu..?

p/s :kejadian ni berlaku mlm td...

updated:
citer terbaru yg lin dengar..sebelum budak tu jd cmtu...dia dah telan 6 biji panadol 300mg kalo x silap..nnti lin tnya rumet lin balik...so..dia dah overdose..menyebabkan badan dia lemah n meracau2...mybe disebbkan badan dia dah lemah n terlampau stress,tu yg bercmpur2 ngan "benda kecik" tu kot..papepon..mintak jauhla dari perkara yang sebegitu..walau kecewa atau stress cmner skalipon, jangan la ada niat nak bunuh diri..sebab memg kompem 200% punyala,xkan masuk syurga langsung..fikir2kanla...selamat beramal..hehehe...