Sunday, 29 May 2011

maafkanku.....

wah...!!!tebalnyer sawang yg ada kt blog lin nih...maaf yer blog sebb dah lama x update..lin bz sgt2 bila dah start masuk kolej ni...kelas pagi petang siang malam...memang dah xleh bersuka ria macam dulu2 dah..sebab sem ni lin amek 22 jam kredit..jd harap fhm ek blog..lgpon x kisah sgt la kan..blog lin ni bukannyer ada peminat setia pon kan...tp lin cuba utk kongsikan bnda2 yg menarik nnti..cuma life lin skang ni bese2 jer..jd, xder apa yg nak dikongsi lg..kla..lin curi masa kejap jer ni..nak sambung wat esemen...doakan yang terbaek utk lin ek...

Tuesday, 10 May 2011

Hari Ibu haram disambut...

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

p/s : bagi lin, hari2 adalah hari ibu..jd xyahla pd hari tertentu baru nk ingt diorang...

sumber maklumat : http://www.mothersdaycentral.com/about-mothersday/history/

Mama dan abah dalam bahaya?

Bukan setakat mama dan abah jer, malah kampong lin dan kampung2 yang berdekatan juga dalam bahaya..kenapa???ini adalah disebabkan baru-baru ni, dalam 2 3 hari ini, kecoh ada 2 orang lelaki yang menaiki motor yang memakai topeng yang berkeliaran di kampong lin dan wat2 tanya jalan..di tambah pulak ngan citer kampung2 sebelah yang ada orang tolak pintu umah kuat2 sebab nak ragut rantai yang besar di leher..nasib bek dgn kebijaksanaan yang ada, dia wat2 tepon polis..apa lg..penyangak tu lari lintang pukang..

Citernyer cmni..td lin gi shopping kt pekan, yela..sok lin dah nak balik kajang da..pastu tgh pilih2 ni, tiba2 jiran lin tepon,dia kata bini dia ckp ada motor parking kt depan pintu pagar umah dia n org pakai topeng..apa lg..kelam kabut lin pilih jer, dah bayar, trus bergegas balik..sampaikan nak cari tangga pon dah x jmpa td..lawak je ngan abah tadi..sampai jer kt umah..anah trus ronda2 kwasan umah n kwsan yg disuspek penyagak tu akan menyorok sambil membawa parang..tp hampa..tp abah jumpa 1 kawasan semak yg jalan dia elok n macam org selalu lalu...hm..ada yg x kena ni..tp xper..selesaikan yg lelaki bertopeng ni dulu..

topeng cmni ker?

Pagi td, lepas abah dpt berita ttg laki bertopeng ni, abah da tepon balai n suruh polis dtg la ronda2 n mana2 yg disuspek tu, cek org tu, cari topeng ke..apa ke..sebab bukan abah yang bertembung ngan lelaki bertopeng tu, tp owang len..pastu dia gi tnya, no plate, laki tu pakai bju apa...ish3..ni la polis skang..keje nak senang jer..datangla wat rondaan dulu...pastu baru la dpt tgkp..ni kita plak yg nak wat keje diorang, siasat2 pastu diorang senang jer tgkap..diorang watper?duk jer melepak..urm..lantak diowangla..itu tugas diorang..nanti jawabla sendiri ngan tuhan kerana x menjalankan amanah yg telah diberikan..

Cara2 diorang ni nak menyamun..diorang akan pura2 tanya, or jual sumthing..pastu mata diorang akan meliar..kalo dia tgk pompuan tu sorang jer..xder laki..memang kenala nnti..kena samun..mcm yg selalu kita tgk dlm tv tu..haaa..itula penangan tv, bg idea pd penyangak cmner nak cari duit dgn cara yg senang..bila kita dah tau cara2 diorang ni..kenala berjaga2..jgn buka pintu umah kalo org tu kita x kenal..n xyahla pakai barang kemas bila kt umah..pastu barang kemas tu sorok la kt tmpat yg memang susah utk dicari oleh penyangak tu...dan yg paling penting skali..kita kena sdiakan senjata utk menyelamatkan diri kita..cnthnyer parang ker..batang rotan yg besar ker..xyahla sampai nak gi beli pistol plak..huhu..

Lin sebenarnyer risau..esok lin dah nak balik..jd tinggallah mama dan abah jer..risau betul la..geram betol la ngan penyangak ni..tolongla cari keje laen..lin hanya boleh bertawakal kpd Allah supaya selamatkan mama n abah...lin siap pesan kt mama, selalula kunci pintu pagar tu..biarla umah ni mcm penjara ckit..n barang kemas tu, xyahla pakai..ish...risaunyer lin..tp xper..abah lin memang dah siapkan parang dalam umah..kepada penyangak tu..jgn masuk umah lin k..nnti kena parang ngan abah..huhu..eh..penyangak baca ke blog lin..x kot..hehehe...apapon..moga satu hari nnti, negara kita akan mengamalkan hukum hudud..supaya kasi takot ckit pd penyangak ni..amin!!!

potong cmni baru diorang takot nak amek hak orang...
 sumber gambar : auntie google...

Sunday, 8 May 2011

Sanggup kau memperlakukan begitu!!!

camni citernyer....
Pada hari jumaat start kul 3 petang sampai kul 12 tengah malam dan hari sabtu kul 8 pagi sampai kul 1 petang, lin gi tolong mama dan abah gi tolong memasak untuk orang kawen..lin nak highlightkan kat sini, lin bukan tolong orang kawen tu, tapi lin tolong mama dan abah jer..argh!!apa lin ngarut ni..huhu...takpe la..kalo x phm nnti tnya ek..lin dengan rela hati akan explain supaya korang tak salah paham..hehehe...

Banyak situasi yang lin tengok selama lin berada di sana..tapi sebelom lin menerangkan situasi tersebut, mesti korang tertanya2, mama n abah lin ni tukang masak ker..ish...xderla sampai pekerjaan diorang tukang masak..Cuma mama dan abah ni masak sedap sangat. Tu yang diorang suka kot..nak tau, sampaikan adik ipar mama, sanggup suruh mama masakkan kari..urm..lin pon jadi konfius bila berlaku camtu..bini dia masak x sedap kot..huhu..alamak,dah terngata orang kat cni..xperla..korang jgn baca ek part tu..huhu..

orang yang mama dan abah tolong memasak lin ni bg dia nama Z...Z ni kata, dia org susah, anak yatim, xder org nak tlg..dan dia kata nak suruh masa utk 60 orang jer..Z ni bukn sekampung ngan lin, tp dia ada bau2 bacangla ngan lin...yang peliknyer, time raya ker..apa ker..bukannyer nak dtg umah..n tu la first time lin jumpa dia..pastu abah dan mama kesian, trimala job tu..tp tetiba, dia up lg, utk bg 300 org makan...ish3...byk kot..dia ni xder perasaan ker...eh3...stop!!!...lin citer dalam bab situasi nnti ek...hehehe...ok..tanpa membuang masa lg, jom tgk situasi yang ada...

SITUASI KURANG ELOK
  1. Lin tolong potong bawang kt geng org kampong..kt situ dalam 2 3 orang jer..pastu dia duk borak2 geng diorang jer..pastu anak2 dia duk berbisik2 n pastu gelak2...lin ni yang memang jenis perasan, memang xleh tau..mulalah rasa geram jer..tp xper..time tu, lin bukannyer selekeh ker apa, cun lg tau..huhu..perasan lg..urm..diorang x bertgur sapa pon ngan lin..xkan la minority ni nak bertgur sapa ngan majority..tp, x kisahla..malas nak letak dlm pale..tujuan lin tlg mama n abah..bukan tlg diorang..huhu... 
  2. Mama suruh orang kampong wat sambal..pastu diorang cakap diorang x reti nak buat..ya Allah...memang sumer bnda yang mama suruh diorang wat, sumer x reti..potong bawang bulat2 pon reti, nak siang ayam pon x reti..apa ni..orang pompuan yang dah tua n berkeluarga still x reti wat bnda cmtu...huh!!!lin tau, sebenrnya diorang nk suruh mama wat sumer bnda..ish...geram giler time tu...
  3. Pd pukul 10 hr sabtu, ada sorang makcik tu dtg terkedek2..dtg2 jer ckp eh, dah siap dah...nak tlg apa ni..pdhal ada jer keje yang dial eh tlg..pastu kebetulan time tu lin duk relax kt tgga..dia ckpla..nak dtg semalam xleh..anak itu la..anak ini la..pastu nak dtg pg2 td, xleh jugak..sebb nak basuh itu la..nak basuh ini la..hei!!!orang kenduri bukannyer tiap2 hari...sekali sekala jer..apa ni..byk sgt alas an..ckp je la malas..pastu dalam kul 12, dia balik..dia cakap time rombongan dtg nnti, bru dia dtg balik...moga nnti dia betul2 la dtg menolong..jgn tlg tgk sudhla..
  4. Z wat air sirap utk org2 yg membantu ni, tp giler manis...mcm nak suruh bg sakit kencing manis jer..tau la baru kawen, tgh manis..xyahla nak kngsi kemanisan tu ngan owg len..ish3!!
  5. Ruang memasak tu byk pintu, tp sumer pintu tertutp kecuali pintu yg nak masuk ke dapur..kt dapur tu dah la sempit, org wat keje kt ctu..nak lalu lalang susah..jd abah nak buka salah 1 pintu tu, supaya senang nak masuk n keluar kan..tp mak Z x bg..dah la dia tu x wat pape pon..tlg tgk jer..macam mandur..huhu...pastu..salah sorang adik beradik mak Z, gi jugak buka..lntakla nak jadi apapon..tp nasib bek la mak Z x ngamuk..huhu..nak tau naper dia x bg buka?sebb dia gaduh ngan adik dia..adik dia duk sebelah umah dia..memang dekat giler umah diorang ni..kalo kntut pon, orang sebelah leh dgr..tu la manusia, bila senang x ingt dunia, tp bila dah susah..bru nk gi mintk tlg..
  6. Sebelom hari nak memasak tu, mama n abah dah gi melawat umah tu..sebb nak tgk apa yg xder lg..pastu abah dah suruh diorang basuh periuk diorang yg besar2 tu..sebb da berhabuk, tergantung jerk t dinding tu..nak memasak ni kena la bersih..xleh ada habuk2..sebb nak bg org makan..pastu, bila esoknyer, dtg..dia x basuh jugak..ish3..bukan men geram abah time tu..dia ingat keje tukang ni, merangkumi keje membasuh jugak ker?kalo nk cmtu, bek amek catering jer..hei..suka tau buli mama n abah aku..geram jer..dia x nmpak ke yang mama n abah tu dah tua..bukannyer larat sangt nak wat bnda yang berat2 ni.. 

Cukupla ek..yg len tu cuma remeh-temeh jer..huhu...tp memang org kt kg tu memang bukan jenis yang tlg menolong..dtg kejap jer..pastu balik sebab anak itu la..anak ini la..bawa dtg anak..pastu duk melayan anak je la..bukan nak menolong meringankan beban..tp menolong menyemak jer..

Apa yang lin nampak kat sini, hanyala kepenatan, bukan keseronokkan..sepatutnyer masa kenduri kawen ni, keseronokkan..barula org x ckp dlm ht yg bukan2..brula perkahwinan itu suci dr ketidakpuasan hati org dan ianya akan berkekalan n berkat..dan sepatutnyer gotong royong itu dpt mengeratkan silaturrahim..tp disebabkan dendam yg lepas, ianya masih di takuk yg lama..

kesimpulannya di sini:-
  • You get what you give..
  • Kawen nanti lin nak pakai catering supaya fam lin boleh bersuka ria n hnya leh melayan tetamu jer..so kena kmpul wet byk2...:)
  • Walaupon kemaafan perit utk kita berikan, tetapi perit itu hnya seketika n kebahagiaan bersama  bakal menjelma..namun, dendam hnyala keperitan yg perlu kita tanggung kesorangan selamanya..oleh itu, berikanla kemaafan kpd sesaper jer...
  • Wujudkan 1 kampung, utk mewujudkan 1 malaysia...
nak gi tolong org memasak hari jumaat

nak gi tolong org masak hari sabtu

kesian mommy n daddy

 p/s : maaf dipinta kalo ada tersalah bahasa atau jalan cerita yang tidak menarik.. 

Wednesday, 4 May 2011

aku hanya orang bese2 jer..

hari ni..setengah hari lin belajar cara nak edit satu teknik ni..akhirnya berjaya la jugak..huhu..susah jugak kalo nak jadi pndai ni..kena tekun n sabar..huhu...jd..jom tengok hasilnya..ada sebarang komen yang membina?silakan...(^3^)v


p/s : ada 3 perkataan yg lin gunakan dlm pic tersebut,apakah ia?kalo dpt jwb, lin wat kat pic korang plak...ok?

updated edited picture 

lost
 

Monday, 2 May 2011

transformasi wajah...

lin sebenanrya nak kongsi keje lin masa semester 2 dulu..super-impose muka sendiri...lecturer tu suruh wat muka kita bila 50 thun akan datang..so..dengan bersungguh2..pastu lecturer tu nobatkan, lin punya yang terbaek..cewah!!!bayangkan lin punye ni pon tak perfect, apatah kawan2 lin yang laen..huhu..dah la..biar la diowang,tu usaha diowang sendiri..agak susah gak la nak wat sebab kita kena cari posisi yg sama, bentuk muka, n sebagainyer..smuanya kena sama..dan hasilnyer...
.
.
.
.
.
.
TADA....

utk lihat lebih besar..klik di gambar..
apa pendapat korang?
lin memerlukan komen dan kritikan yang membina..