Friday, 16 December 2011

3D character created by linTeddy

Salam...sajer wat entry ni untuk mintak pendapat korang yang singgah di blog lin x seberapa ni tentang 3D character yang lin created..saje lin x wat kaki n tangan dia..sebb bila di animate, dia just terbang,bukan jalan..any comment n suggestion...feel free to comment...V(^.^)V


nite sumer..

Tuesday, 13 December 2011

TENTANG TEDDY

salam semua...

entry ni khas untuk teddy bukan bermakna korang xleh baca langsung..maybe boleh dijadikan sebagai rujukan pada korang nanti..hehehe...
lin just nak ucapkan thanx a lot to teddy sebab being so nice to me.walaupun perangai lin ni memang susah nak dijangka, susah untuk dijaga...memang hanya lelaki yang hebat jer, mcm teddy, dapat bersabar ngan lin.teruk kan lin ni, da ada yang sanggup sygkan lin pon, still nak buat perangai lg..hm..tp nak buat macamana, lin memang macam..lin memang cepat touching, cepat majuk..ngan familiy lin pon lin mcam tu jugak tau..haaa...jgn xtau ek..

so, teddy ni mmg byk bersbar, walaupon kdg2 kesabarn dia hilang juga akhirnye...tp, untuk hidup berpasangan ni, memang sangat2 perlu ada tolak ansur..

contohnyer, memang time nak gi dating tu, selalunyer, ada jer yang kitorang nak berdebat, n akhirnya apa lg, lin pon mendiamkan diri, tnda protes pd dia..n time tu dia pon diam jugak, kalo dia marah la..kalo dia x mrh, dia akan pujuk lin..tp x semudah tu lin nak tergoda ngan pujukan dia..hahaha...ayat xleh blah...then, masa lin mendiamkan diri, mesti dia ttp radio..memg sunyila dlm kete tu..n time tu baru lin terfikir, kenapa mesti nak jd cmni...knp perlu bertengkar sedangkan bukan selalu kitorng dapat meluangkan msa bersama..so, last sekali, lin akan mulakan bercakap.buat2 macam xder bnda yg berlaku..x lama lepas tu, kitorang dah elok balik..jd, kesimpulannya, kalau dua2 berkeras, xkan ke mana hubungan tu..itupon kalo korang sygkan hubungan tu la..kalo da x sayang, xyahla ikot cara lin tu..

hmm..berkenaan ngan hubungan kitorang, lin wish yang kitorang cepat2 kawen.bukan gatal ek,tp mmg dah sampai seru..hehehe..xderla, lin cuma ingin menghalalkan hubungan kami, supaya kami lebih diredhai..tp family lin suruh keje dulu baru kawen..abah lin plak suruh jd ckgu, nak jd ckgu kena tmbah lg sthun..adoyai..lama lagi tu..lin bajet lin akan kawen akhir thun depan (21.11.12) atau awl tahun 2013 (31.1.13)..nak tarikh yang cntik jer kan...tp kalo ikotkan ayah teddy, nak suruh kitorang kawen bulan 6 thun depan jer, wat sekali ngan adik teddy..tp sah2 la abah lin x bg..hm..ntahla..lin pon xtau nak fikir cmner lg..hnya dpt berdoa supaya kami disatukan dengan cra yg elok dgn secpt mungkin..hehehe..tp lin selalu ajak teddy kawen cpt, nak tau dia ckp apa, tggu wet sejuta jatuh dr langit...memg x logik langsung la..huhu...tp korang doakan la sekali ek..mana tau termakbul..

eh, apa yang lin merepek ni..hm..ni la kalo tetiba idea nak meluahkan perasaan mencurah2..harap korang x geli la ngan apa yg lin dah tulis td ek..xkan lin nak padam balik apa yang lin tulis td..penat tau taip..hehehe...

lor, lin wat entry ni sbnrnyer nak upload pic hadiah yang teddy bg kat lin...ish3..lupa plak..thanx b for da present n thanx 4 everything..suke tgt3...
baru dpt sumer tu td..suke tgt3..

romantikkan

p/s: i love you just like the 1st day that im in love with you

Saturday, 10 December 2011

Penangan cerita korea

salam semua..kali ni lin nak citer pasal kesan citer korea pd diri lin...haaaa...jgn xtau ek lin pon layan citer korea..kalo setakat 20 episod tu, 1 hr setengah jer lin leh habiskan tau..ok,baru2 ni lin dah habiskan citer 49 days, ada 20 episod n lie to me ada 16 episod jer..citer 49 days tu citer dia agak sedih, tp best..sebab charater hero dia mcm macho jer..hehehe...pastu lie to me memg best giler, sebb citer tu smpai masuk dlm mimpi lin, n kompom2 la lin jd heroin dia..hahaha...smpaikan perasaan lin terbawa2 ngan citer..apala lin ni kan..terok sgt2..
49 days

kalau nak download citer ni, leh klik kat sini

lie to me

kalau nak download citer ni, leh klik kat sini 
smpai 1 tahap, lin cuba nak wat situasi ala2 korea pd teddy...cnthnyer, kalo dalam korea kan, hero dia mesti sanggup wat apa saja utk heroin dia kan, so lin pon mintak mcm2 kat teddy, n of course la x dpt feedback macam org korea sebb teddy org melayu...huhu..n akhirnyer, apa yg terjadi, lin pon majuk...lin rasa, macam lin ni teruk sgt kan, terlalu terpengaruh ngan citer..tp nasib bekla teddy tu jenis sabar jer ngan lin, walaupon dia kdg2 termrh kt lin, tp of course la last sekali dia mengalah...tp yang bestnyer td, ada la ckit2 ala2 korea..hehehe...k, ikuti perbualan telefon yg mcm korea ckit..hehehe...p/s:sebenrnyer lin ni bru pas majuk....

teddy kol,tp lin x angkt..memg feeling masa tu feeling citer korea..hahaa..n last sekali lin angkat...
teddy : hello...
lin : hello...
teddy : nape x angkat kol td?
lin : ntah
teddy : nape x reply msg td?
lin : nnti b sakit hati plak
teddy : mana ada sakit hati, sakit jiwa adala sebab 1 hari xtau apa yg cyg wat...(hehe..ala2 la tu kan)..

ok dah2...itu jer, yg len mana leh citer...sebab part tu jer yg mcm korea...hehe..memg cair la time tu..dah la time lin x reply msg2 dia, dia sent 1 pic yg cute giler..waaaaaa...comel sgt2..geram giler..hehehe...tp lin xleh la tnjuk pic tu..nnti korang pon cair gak..hehehe...

k, kesimpulannya,naper ek bila tengok citer melayu, lin x rasa feeling mcam lin tgk citer korea?pdhal, lin layan jer citer2 melayu..hm..tepuk dada, tanya la hati..apapon, setiap manusia tu ada keistimewaan masing2..jgnla samakn teman yg ada di depan mata dgn sesuatu yg mustahil atau pon samakan ngan owg len..bak kata pepatah, yang dikejar x dapt, yg dikendong keciciran...akhirnyer, terpksala gigit jari...

p/s:maafkan cyg b, terbongkarkan kisah kita ckit kt cni..hrp b x mrh...

Monday, 21 November 2011

satu badan sakit kerana kamu...

salam semua..dah lama betul lin x update blog ni yer..al-maklumla, takda mood nak menaip, lagipon lin dah masuk sem baru, sem last, jadi berganda-gandala kebizian lin skang..alamak, bahasa apakah itu..takpela, asalkan korang faham..

k, nak citer ni, semalam lin gi men kat berjaya times square theme park.pergh!!!digolek2nyer lin, hasilnya, hr ni lin jd pening, sakit2 badan n rasa mcm nak demam..huhu..memang killer permainan dia..sesaper yg sukakan cabaran yg suka dirinyer digolek2, lehla gi sana..hehehe..

nak tau permainan apa yang ada kat sana, leh klik kat sini

harga plak kat sini





p/s : thanx b sebab bawa cyg gi men kat Berjaya Times Square Theme Park...cyg xmo gi da...hehehe

Tuesday, 20 September 2011

Hikayat Pokok

ni assignment lin yang sem lepas..tp baru ada masa nak upload..meh tgk n komen ek..for ur information, suara bukan task lin..task kwn lin..so yg len2 tu, leh la kritik ek..selamat menonton..(^3^)V




p/s:harap kita mendapat iktibar dr citer nih..bersatu kita teguh..bercerai kita roboh...

Wednesday, 14 September 2011

Risau...Bimbang...Tak tenang bergabung menjadi satu...

Buat pertama kalinya semenjak 1 tahun 8 bulan 3 minggu 1 hari, lin menitiskan air mata untknya..bukan sebab dia sakitkan hati lin, tapi sebab lin terlampau risau fikirkannya..korang cuba bayangkan, dia hantr barang kt lin td, dalam pukul 10.30 malam..pastu dia balik singgah hantar apa ntah kat org..masa tu lin msg2 ngan dia..lin lupa plak yg mybe dia tgh drive lg, lom smpai umah lg..pastu lama dia x reply msg lin, sedar2 tgk kt handset ada miss called dr dia..pastu lin call balik, connection error plak..smpai skang..lin call no celcom, x dpt jugak...ya Allah..lin nak study pon jadi x tenang ni..cepat la siang, moga lin leh tau nape lin x dpt contact dia..moga apa lin fikir, x benar2 berlaku pdnya..

updated:
Alhamdulillah...rupenyer line maxis ni x betol..lega sgt2 ht lin..dpt study sambil tersenyum..

p/s:love u soo much b musyuk..(*3*)V

Friday, 9 September 2011

jom partial make over

tadi lin baru share ads tentang loreal..then, nampak macam menarik, so lin tryla..urm..not bad la..jom try lipstik yang terbaru kat loreal tanpa perlu menconteng bibir anda banyak kali...hasil yang lin dah wat tadi..lin cuma pilih wrna yg cntik jer utk upload kat cni..tp kat dalam tu ada byk choice..dalam 16 kaler..sgt2 menarik..leh la try dulu sebelom korang beli lipstik yg real..jom try!!!Selamat mencuba...(^3^)V...Klik Sini

sebelum

selepas(Color Riche 752 Classic Wine)


sebelum

selepas(Color Riche 580 Peony Pink)

Wednesday, 7 September 2011

Alasan!!!

Salam semua..fuh..dah 2 bulan lin x update blog ni...bukan apa..busy sangat2..berpandukan tajuk entry, mesti korang yang pandai lagi bijaksana, dapat teka apa yang lin akan tulis jap lagi...agak2 korang, apa ek....

yup!!!tepat sekali pada yang teka dengan betul...bg yang x betul tu, cuba lagi lain kali ek..hehehe...Alasan yang lin akan bagi ni, bukannya sebab lin malas..tapi lin betul2 xder masa..ok, meh kita bongkar, apa aktiviti lin yang lin buat sampai xder masa lin nak update blog ni..
disebabkan sem ni lin amek 22 jam kredit, dan course multimedia plak tu, korang mesti tau kan, betapa byknya project yg lin kena selesaikan utk mendapat carry mark yang tinggi...antaranya adalah:-
    • kena siapkan video blog...tajuk video lin ni, hakikat sebenar...p/s:video ni byk kekurangan dia, so, korang jgnla kutuk ek..tapi kalo nak bg kritikan yang membina,silakan..al-maklumla, lin just guna cam digital and x pandai sangat nak edit vdeo, dalam proses blaja lg.. 
    thanx to my teddy sebab sudi jd cameraman and sentiasa memberi semangat pd lin...<3 u..
    • Game Jawi...game ni, kena ikot silibus JQaf...so, lin dapat part 'jim' n 'cha' je..tapi kena cover utk bahagian ayat...lin xleh nak bg korang maen game tu, sebab x link betol2, so, lin tnjuk sikit interface game tu je ek...(^3^)V




      • pastu, subjek advertising, lin kena wat print advertising, web advertising, ngan commercial advertising. product yg lin pilih adalah burger king..
      print advertising
        web advertising

        web advertising
        lepas iklan dimasukkan dalam web

        lepas iklan dimasukkan dalam web

        commercial ads(storyboard)
          • patu lin ada final year project 1 sem ni..tp just wat proposal je la..so dalam stage ni, lin just wat interface jer dulu, lom final product lg..jd, adala yg lin kena komen and tukar..


          • and yg lain2 tu, assignment simple2 jer, macam setup web server guna apache untuk os linux, pastu, wat book review utk fiqh muamalah, and presentation utk communication skill...
          time balik kampung plak, memang xder masa langsung nak buka laptop..asal buka laptop jer, mesti ada yang nyibuk nak tgk2...mulala idea pon hilang...huhu..saper yang nyibuk tu, hmm..mestila anak2 buah lin..diorang tu memang pantang ngan laptop..asyik nak men game and fb jer..ish2...memang diorang x buta IT macam lin dulu2..so, meh kita tgk aktiviti bila dah balik kampung ni, and gambar2 raya...x banyak pon, sebab kamera lin tertinggal bawah seat kereta teddy..tu la..kononnyer, xnak bg kena curi, last2 sekali, tertinggal...huhu..
          banyak betol karenahnye...

          bersama anak2 buah

          lagi2..diorang..

          merdeka raya 2011
          hmmm

            ngan kakak yang sulong

            buah rambutan tinggi sangat

            nyum!! nyum!!

            hmm...manis!!!



            macam2 la diorang nih..

            Walaupon kesibukkan melanda diri lin, lin x kisah, sebab bila kita bersusah2 dahulu, and bila dah dapat hasilnya, lin dapat satu kelegaan yang sangat lega la..hehehe..apa punya ayat la kan..apapon, lin hepi dengan kehidupan lin walaupon lin selalu tensen ngan orang sekeliling lin masa kat kolej..

            mungkin lin akan menyepi 2 minggu, sebab nak final exam dah..lepas tu lin cuti sebulan, leh la selalu update blog ni..horrey!!!

            apapon, doakan lin dapat menjawab peksa ngan jayanya ek..
            peringatan utk lin dan kawan2 sumer...
            LUCK HAPPEN WHEN PREPARATION MEET OPPORTUNITY!!!

            Wednesday, 13 July 2011

            in my opinion.........sambung sendiri...


            Urm..tgh wat keje..tetiba tengok angry bird kt hanset lin..tetiba tingat teddy cakap lin bila marah, macam angry bird..urm..yeker..jd lin pon menggataikan tangan amek kamera dan melakukan experimen..dengan mengambil pic sebanyak mungkin dalam keadaan marah..penat jugakla nak wat bg muka lin ni macam muka angry bird..tp ntahla..korang judge la..huhu...sambung balik wat keje yang tergendala tadi..



            p/s:thanx b bagi angry bird tu...walaupon tecik..ia amat bermakna..sebab ia menggambarkan b selalu ingat kat lin..;)

            Thursday, 7 July 2011

            nak cari something yang sweet...

            dah lama  lin x update blog ni...cian dia..sowi ek..haaa...tajuk entry tu, bukan pasal choc or gula2 tau...!!

            kali ni lin menggagahkan diri utk tulis entry ni sebab lin nak mintak pendapat sesaper yg tau lagu yang sangat romantik..lin nak wat video utk my beloved tu..dah lama sebenrnyer lin menyimpan hasrat nak wat video utk dia..tp lin belum jumpa lagu yg betul2 kena ngan jiwa lin..huhu..cerewet betul la lin nih..eh..bnda ni mana leh maen2..bukan leh wat byk kali..lin nak wat sekali jer seumur hidup n video tu akan sentiasa menghangatkan perasaan kami..lin rasa korang pon faham kan apa yang lin rasa..

            so..pada korang2 yang ada suggestion tu, bgtau la kat lin ek..kalo lin berkenan ngan lagu yang korang suggest tu, insy...lin akan bg ganjaran..tp xtau la apa lg gnjarannya tu..lin lebih berminat pada lagu2 english lama yang slow,yang leh membuatkan darah ni berderau bila dengar lirik dia..hehehe...tlg ek...

            p /s : x kisahla lagu papepon, malay or engliash....asalkan sweet...(^3^)V

            Thursday, 23 June 2011

            Rezeki mahal..inginkan ganjaran....

            Sejak dua menjak ni, lin asyik terfikirkan perkara ni je..al-maklumla, bila lin tgk orang sekeliling lin atau dengan lebih tepat lagi kawan, bila diorang dapat result tinggi, mesti dapat ganjaran dari parent diorang..kadang2 tu, result xderla tinggi sangat, macam sekadar lepas pointer 3 pon, still dapat gnjaran...tp lin???

            Lin xder sumer tu..walaupon baru2 ni result lin agak tinggi,3.89...tapi parent lin macam xderla happy sangat atau nak hargai usaha lin dengan bagi ganjaran pape..tp xtaula kalo diorang hepi dlm hati jer..itu hanya Allah sajer yg tau..urm...buat pengetahun korang sumer..lin ni memang jenis yang akan lebih bermotivasi bila dapat ganjaran...cnthnyer, masa lin form 5 dulu..seumur hidup, kimia x penah nak cecah A atau B...pastu, bila cikgu cakap, kalo sape2 yang percubaan SPM dapat A, cikgu nak blanja kek n pizza...pastu, lin x dpt A, just 78 jer..tp disebabkan yg tertinggi, cikgu pon blanja la jugak..pastu, disebabkan cikgu dah blanja, lin terasa dihargai, memang apa yang lin blaja dalam kelas tu, lin faham sangat2..kalo x, sebelom ni memang x paham apa pon..Alhamdulillah, SPM lin dapat kimia A....tp itu ckgu jer yg bg, fam lin, bukan bg ganjaran, tp kadag2 mcm hadiah..or bila lin mintak jer bru diorang bg..lin hanya, bila lin dah dpt result gempak tu, lin dptla ganjaran yang memang lin idamkan, tp diorang bg tnpa lin mintak..serius, kalo camtu, memang kalo blaja sampai x tido pon lin sanggup tau..

            Tapi itula..bila lin luahkan pada diorang, mesti diorang kata, tu duit blanja bg tu..tu duit yuran bayarkan tu..tu itu..tu ini...urm..ntahlah..mybe diorang x phm kot...bg lin, semua tu lain dr ganjaran...apa yg lin mampu skang ni, kalo lin ada duet lebih, lin memang akan beli apa yg lin suka, mengikut kemampuan lin masa tu, sebab nak hepikan diri yg tensen asyik blaja ni..cian dia..huhu...

            Tp masuk sem ni, duit semakin x cukupla..rezeki lin memg sgt mahal skang ni..lin nak cari keje part time, tp masa x mengizinkan...sebb memg bz sgt2, smpaikan nak update blog pon payah..ni update pon sebb kelas habis awal sejam..tu yg curi masa tu..hehehe...hm..haritu, makcik teddy ada tawarkan mengajar flash kat sekolah dia, memag sonokla dengar time tu, tp senyap jer sampai skang..xder rezki lin la nak tmbh duet poket..lin bukan xnak mintak kat abah, tp lin ni jenis bila abah masukkan, bru lin amek..kalo x, lin syp jela..memang jimat giler2..sebab xnak diorang rasa terbeban..tp kalo dah terpksa sgt nak mintak tu, lin nak sent sms pon, lin tutup mata..x sanggup nak hntr sms tu..sampai cmtu sekali...huhu...nak minta pd akak n abg lin, memg xla..diorang pon ada life diorang...kadang2, lin rasa lin ni sngt2 menyusahkan org sekeliling lin..bukan menyenangkan diorang...ntahla....

            Yang paling lin ingat dulu, sekali jer abah bg upah, time lin nak cabut gigi..lepas balik dr klinik cabut gigi, mesti singgah kat AYAM DINDING...beli koko crunch...itu je la kot gnjaran yang lin penah dapat...
            Kla..lin nak kena makan ni..malam nnti ada kelas plak...jumpa lagi..papai...

            sedih kan nasib lin lin...
            muka kesian!!!


            p/s:lin cuma meluahkan perasaan lin..maaf andai ada pihak yang tidak senang dengan luahan hati ini...

            Monday, 6 June 2011

            kejadian nak terjun dari tingkat 7 depan mata lin

            salam sumer..
            lin ada citer yg mungkin sama mcm Yuyu Zulaikha...al-maklumla..lin ni sekolej ngan dia..eh..bukan nak tumpang glamor..tp takot nnti korang jumpa cerita sama jer..nnti korang kata lin tiru plak..huhu..xmo..xmo mcm tu k..kalo nak tau citer pasal ni versi dia..klik cni..

            cmni citernyer..lin baru lepas salin notes utk quiz pg esoknyer..tetiba pd pukul 9.35 mlm..dgr ada budak terjerit2..memg geramla..lin pon mengomel la seorang diri..apala diowang ni, dah malam2 pon nak terjerit2 lg..pastu tetiba rumet lin yang duk tepi tingkp menjerit.."Ya Allah kak...!!".dgn sepantas kilat, lin pon pegi la tgk kt tingkap..apa benda yg diorang semua ni tgk..memg ramaila time tu yang tgk..lin ni rabun..tu yg lambat nak nmpak tu..pastu lin nampak bnda yg x disangka2...Ya Allah..budak tu da berdiri kt tgkap..nak terjun ke bawah..dah la budak tu duk tingkt 7..lin plak duk tgkat 4..tingkap bilik kitorang memg berhadapan...lin memang dah terkinja2 dah..jerit kt budak tu jgn terjun...pastu bila owang bawah suruh baling tilam ke bawah, prepare utk kemungkinan yg bakal terjadi..lin n rumet trus baling kan..tp yg hampanya, hnya kitorang jer yg baling..orang laen..hnya tgk n jerit2..urm..itu la orang skang ni..x da perasaan nak tlg org yg dalam kesusahan..yg diorang tau tlg menyibuk n menyampaikan berita pd org laen jer..urm..sedey tol la bila manusia ambil tahu tp x bertindak..
            ok sambung balik citer..rupe2nyer..budak tu histeria..lin ingtkan putus cinta ke apa ker...tp serius lin ckp, sebijik macam scene dlm muvi citer hntu..ngan kepala dia senget2..ngan cara dia berdiri kt tgkap tu..sama..nasib baekla kwn dia pegang kaki dia n tarik dia ke dalam, walaupon dia marah..kalo x..mesti lin fobia setahun..Alhamdulillah...umur dia masih panjang lg..ni la pengalaman pertama selama lin hidup ni..memang menggeletar lin time tu..nak dkt setengah jam..bru hilang getaran itu..huhu...tp kejadian tu memg sentiasa bermain dalam fikiran lin, hingga kini...dan sejak dari tu, lin dah jadi penakot nak pegi toilet sorang...kawan-kawan..apa yang harus lin buat utk lupakan hal tu..?

            p/s :kejadian ni berlaku mlm td...

            updated:
            citer terbaru yg lin dengar..sebelum budak tu jd cmtu...dia dah telan 6 biji panadol 300mg kalo x silap..nnti lin tnya rumet lin balik...so..dia dah overdose..menyebabkan badan dia lemah n meracau2...mybe disebbkan badan dia dah lemah n terlampau stress,tu yg bercmpur2 ngan "benda kecik" tu kot..papepon..mintak jauhla dari perkara yang sebegitu..walau kecewa atau stress cmner skalipon, jangan la ada niat nak bunuh diri..sebab memg kompem 200% punyala,xkan masuk syurga langsung..fikir2kanla...selamat beramal..hehehe... 

            Sunday, 29 May 2011

            maafkanku.....

            wah...!!!tebalnyer sawang yg ada kt blog lin nih...maaf yer blog sebb dah lama x update..lin bz sgt2 bila dah start masuk kolej ni...kelas pagi petang siang malam...memang dah xleh bersuka ria macam dulu2 dah..sebab sem ni lin amek 22 jam kredit..jd harap fhm ek blog..lgpon x kisah sgt la kan..blog lin ni bukannyer ada peminat setia pon kan...tp lin cuba utk kongsikan bnda2 yg menarik nnti..cuma life lin skang ni bese2 jer..jd, xder apa yg nak dikongsi lg..kla..lin curi masa kejap jer ni..nak sambung wat esemen...doakan yang terbaek utk lin ek...

            Tuesday, 10 May 2011

            Hari Ibu haram disambut...

            Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

            Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

            Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

            Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

            Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

            Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

            p/s : bagi lin, hari2 adalah hari ibu..jd xyahla pd hari tertentu baru nk ingt diorang...

            sumber maklumat : http://www.mothersdaycentral.com/about-mothersday/history/

            Mama dan abah dalam bahaya?

            Bukan setakat mama dan abah jer, malah kampong lin dan kampung2 yang berdekatan juga dalam bahaya..kenapa???ini adalah disebabkan baru-baru ni, dalam 2 3 hari ini, kecoh ada 2 orang lelaki yang menaiki motor yang memakai topeng yang berkeliaran di kampong lin dan wat2 tanya jalan..di tambah pulak ngan citer kampung2 sebelah yang ada orang tolak pintu umah kuat2 sebab nak ragut rantai yang besar di leher..nasib bek dgn kebijaksanaan yang ada, dia wat2 tepon polis..apa lg..penyangak tu lari lintang pukang..

            Citernyer cmni..td lin gi shopping kt pekan, yela..sok lin dah nak balik kajang da..pastu tgh pilih2 ni, tiba2 jiran lin tepon,dia kata bini dia ckp ada motor parking kt depan pintu pagar umah dia n org pakai topeng..apa lg..kelam kabut lin pilih jer, dah bayar, trus bergegas balik..sampaikan nak cari tangga pon dah x jmpa td..lawak je ngan abah tadi..sampai jer kt umah..anah trus ronda2 kwasan umah n kwsan yg disuspek penyagak tu akan menyorok sambil membawa parang..tp hampa..tp abah jumpa 1 kawasan semak yg jalan dia elok n macam org selalu lalu...hm..ada yg x kena ni..tp xper..selesaikan yg lelaki bertopeng ni dulu..

            topeng cmni ker?

            Pagi td, lepas abah dpt berita ttg laki bertopeng ni, abah da tepon balai n suruh polis dtg la ronda2 n mana2 yg disuspek tu, cek org tu, cari topeng ke..apa ke..sebab bukan abah yang bertembung ngan lelaki bertopeng tu, tp owang len..pastu dia gi tnya, no plate, laki tu pakai bju apa...ish3..ni la polis skang..keje nak senang jer..datangla wat rondaan dulu...pastu baru la dpt tgkp..ni kita plak yg nak wat keje diorang, siasat2 pastu diorang senang jer tgkap..diorang watper?duk jer melepak..urm..lantak diowangla..itu tugas diorang..nanti jawabla sendiri ngan tuhan kerana x menjalankan amanah yg telah diberikan..

            Cara2 diorang ni nak menyamun..diorang akan pura2 tanya, or jual sumthing..pastu mata diorang akan meliar..kalo dia tgk pompuan tu sorang jer..xder laki..memang kenala nnti..kena samun..mcm yg selalu kita tgk dlm tv tu..haaa..itula penangan tv, bg idea pd penyangak cmner nak cari duit dgn cara yg senang..bila kita dah tau cara2 diorang ni..kenala berjaga2..jgn buka pintu umah kalo org tu kita x kenal..n xyahla pakai barang kemas bila kt umah..pastu barang kemas tu sorok la kt tmpat yg memang susah utk dicari oleh penyangak tu...dan yg paling penting skali..kita kena sdiakan senjata utk menyelamatkan diri kita..cnthnyer parang ker..batang rotan yg besar ker..xyahla sampai nak gi beli pistol plak..huhu..

            Lin sebenarnyer risau..esok lin dah nak balik..jd tinggallah mama dan abah jer..risau betul la..geram betol la ngan penyangak ni..tolongla cari keje laen..lin hanya boleh bertawakal kpd Allah supaya selamatkan mama n abah...lin siap pesan kt mama, selalula kunci pintu pagar tu..biarla umah ni mcm penjara ckit..n barang kemas tu, xyahla pakai..ish...risaunyer lin..tp xper..abah lin memang dah siapkan parang dalam umah..kepada penyangak tu..jgn masuk umah lin k..nnti kena parang ngan abah..huhu..eh..penyangak baca ke blog lin..x kot..hehehe...apapon..moga satu hari nnti, negara kita akan mengamalkan hukum hudud..supaya kasi takot ckit pd penyangak ni..amin!!!

            potong cmni baru diorang takot nak amek hak orang...
             sumber gambar : auntie google...