Thursday, 31 March 2011

Berakhlakkah kita...?

Salam pada sesiapa yang sudi membaca entry ini...

Lin nak cakap pasal akhlak yg baru lin dapat tau hari 2...haaa...dah la petang ni ada midterm tentang Islamic Studies, tp sempat lg kan nak bg ceramah kt cni kan..huhuhu...
Apa yg lin dapat tau hari tu..x semestinyer kita tgk org tu baik,rajin tlg org,tlg haiwan atau paper jer perkara yg baik itu dikira dia berakhlak...sebenarnye, hanya diri dia n Allah sajer yg tau sama ada dia berakhlak atau tidak..kerana org yg berakhlak ni, dia trus melakukan sesuatu sejurus hati dia terdetik utk melakukan kebaikan..tanpa berfikir walau sesaat pon..dia dikira x berakhlak,jika dia berfikir utk lakukannya atau tidak,dan walaupon last2 sekali dia mengambil keputusan utk melakukan kebaikan itu...

kesimpulannyer di sini, x perlula kita hipokrit utk biarkan org memandang kita berakhlak..yg penting hati kita..jd, sama ada kita berakhlak atau tidak,hanya diri anda sajer yg tau..
jd kwn2,apa lg,mari kita lakukan kebaikn tnpa berfikir walau sesaat pon...tp kalo nak wat kejahatn...tlg fikir selama 24 jam k..xyah penat2 nak fikir pon takpe..
sekian utk kali ni..jumpa lg...

p/s:doakan lin leh wat midterm ptg ni ek,walaupon lin mls nak baca buku..(*3*)

No comments: