Sunday, 8 May 2011

Sanggup kau memperlakukan begitu!!!

camni citernyer....
Pada hari jumaat start kul 3 petang sampai kul 12 tengah malam dan hari sabtu kul 8 pagi sampai kul 1 petang, lin gi tolong mama dan abah gi tolong memasak untuk orang kawen..lin nak highlightkan kat sini, lin bukan tolong orang kawen tu, tapi lin tolong mama dan abah jer..argh!!apa lin ngarut ni..huhu...takpe la..kalo x phm nnti tnya ek..lin dengan rela hati akan explain supaya korang tak salah paham..hehehe...

Banyak situasi yang lin tengok selama lin berada di sana..tapi sebelom lin menerangkan situasi tersebut, mesti korang tertanya2, mama n abah lin ni tukang masak ker..ish...xderla sampai pekerjaan diorang tukang masak..Cuma mama dan abah ni masak sedap sangat. Tu yang diorang suka kot..nak tau, sampaikan adik ipar mama, sanggup suruh mama masakkan kari..urm..lin pon jadi konfius bila berlaku camtu..bini dia masak x sedap kot..huhu..alamak,dah terngata orang kat cni..xperla..korang jgn baca ek part tu..huhu..

orang yang mama dan abah tolong memasak lin ni bg dia nama Z...Z ni kata, dia org susah, anak yatim, xder org nak tlg..dan dia kata nak suruh masa utk 60 orang jer..Z ni bukn sekampung ngan lin, tp dia ada bau2 bacangla ngan lin...yang peliknyer, time raya ker..apa ker..bukannyer nak dtg umah..n tu la first time lin jumpa dia..pastu abah dan mama kesian, trimala job tu..tp tetiba, dia up lg, utk bg 300 org makan...ish3...byk kot..dia ni xder perasaan ker...eh3...stop!!!...lin citer dalam bab situasi nnti ek...hehehe...ok..tanpa membuang masa lg, jom tgk situasi yang ada...

SITUASI KURANG ELOK
  1. Lin tolong potong bawang kt geng org kampong..kt situ dalam 2 3 orang jer..pastu dia duk borak2 geng diorang jer..pastu anak2 dia duk berbisik2 n pastu gelak2...lin ni yang memang jenis perasan, memang xleh tau..mulalah rasa geram jer..tp xper..time tu, lin bukannyer selekeh ker apa, cun lg tau..huhu..perasan lg..urm..diorang x bertgur sapa pon ngan lin..xkan la minority ni nak bertgur sapa ngan majority..tp, x kisahla..malas nak letak dlm pale..tujuan lin tlg mama n abah..bukan tlg diorang..huhu... 
  2. Mama suruh orang kampong wat sambal..pastu diorang cakap diorang x reti nak buat..ya Allah...memang sumer bnda yang mama suruh diorang wat, sumer x reti..potong bawang bulat2 pon reti, nak siang ayam pon x reti..apa ni..orang pompuan yang dah tua n berkeluarga still x reti wat bnda cmtu...huh!!!lin tau, sebenrnya diorang nk suruh mama wat sumer bnda..ish...geram giler time tu...
  3. Pd pukul 10 hr sabtu, ada sorang makcik tu dtg terkedek2..dtg2 jer ckp eh, dah siap dah...nak tlg apa ni..pdhal ada jer keje yang dial eh tlg..pastu kebetulan time tu lin duk relax kt tgga..dia ckpla..nak dtg semalam xleh..anak itu la..anak ini la..pastu nak dtg pg2 td, xleh jugak..sebb nak basuh itu la..nak basuh ini la..hei!!!orang kenduri bukannyer tiap2 hari...sekali sekala jer..apa ni..byk sgt alas an..ckp je la malas..pastu dalam kul 12, dia balik..dia cakap time rombongan dtg nnti, bru dia dtg balik...moga nnti dia betul2 la dtg menolong..jgn tlg tgk sudhla..
  4. Z wat air sirap utk org2 yg membantu ni, tp giler manis...mcm nak suruh bg sakit kencing manis jer..tau la baru kawen, tgh manis..xyahla nak kngsi kemanisan tu ngan owg len..ish3!!
  5. Ruang memasak tu byk pintu, tp sumer pintu tertutp kecuali pintu yg nak masuk ke dapur..kt dapur tu dah la sempit, org wat keje kt ctu..nak lalu lalang susah..jd abah nak buka salah 1 pintu tu, supaya senang nak masuk n keluar kan..tp mak Z x bg..dah la dia tu x wat pape pon..tlg tgk jer..macam mandur..huhu...pastu..salah sorang adik beradik mak Z, gi jugak buka..lntakla nak jadi apapon..tp nasib bek la mak Z x ngamuk..huhu..nak tau naper dia x bg buka?sebb dia gaduh ngan adik dia..adik dia duk sebelah umah dia..memang dekat giler umah diorang ni..kalo kntut pon, orang sebelah leh dgr..tu la manusia, bila senang x ingt dunia, tp bila dah susah..bru nk gi mintk tlg..
  6. Sebelom hari nak memasak tu, mama n abah dah gi melawat umah tu..sebb nak tgk apa yg xder lg..pastu abah dah suruh diorang basuh periuk diorang yg besar2 tu..sebb da berhabuk, tergantung jerk t dinding tu..nak memasak ni kena la bersih..xleh ada habuk2..sebb nak bg org makan..pastu, bila esoknyer, dtg..dia x basuh jugak..ish3..bukan men geram abah time tu..dia ingat keje tukang ni, merangkumi keje membasuh jugak ker?kalo nk cmtu, bek amek catering jer..hei..suka tau buli mama n abah aku..geram jer..dia x nmpak ke yang mama n abah tu dah tua..bukannyer larat sangt nak wat bnda yang berat2 ni.. 

Cukupla ek..yg len tu cuma remeh-temeh jer..huhu...tp memang org kt kg tu memang bukan jenis yang tlg menolong..dtg kejap jer..pastu balik sebab anak itu la..anak ini la..bawa dtg anak..pastu duk melayan anak je la..bukan nak menolong meringankan beban..tp menolong menyemak jer..

Apa yang lin nampak kat sini, hanyala kepenatan, bukan keseronokkan..sepatutnyer masa kenduri kawen ni, keseronokkan..barula org x ckp dlm ht yg bukan2..brula perkahwinan itu suci dr ketidakpuasan hati org dan ianya akan berkekalan n berkat..dan sepatutnyer gotong royong itu dpt mengeratkan silaturrahim..tp disebabkan dendam yg lepas, ianya masih di takuk yg lama..

kesimpulannya di sini:-
  • You get what you give..
  • Kawen nanti lin nak pakai catering supaya fam lin boleh bersuka ria n hnya leh melayan tetamu jer..so kena kmpul wet byk2...:)
  • Walaupon kemaafan perit utk kita berikan, tetapi perit itu hnya seketika n kebahagiaan bersama  bakal menjelma..namun, dendam hnyala keperitan yg perlu kita tanggung kesorangan selamanya..oleh itu, berikanla kemaafan kpd sesaper jer...
  • Wujudkan 1 kampung, utk mewujudkan 1 malaysia...
nak gi tolong org memasak hari jumaat

nak gi tolong org masak hari sabtu

kesian mommy n daddy

 p/s : maaf dipinta kalo ada tersalah bahasa atau jalan cerita yang tidak menarik.. 

4 comments:

muse said...

good daughter...Saya kagum dgn LIN...hehe

l i n T e d d y said...

maceh muse...:D

r-5 said...

btol tu kesian mak ayah lin, aduss kadan-kadang orang macam tu perlu di sindir baru dia faham. aduss. germa plak baca. huhu. yang penting awak n family awak tolong seikhlas hati, nescaya ada ganjaran di akhirat kelak. :)

l i n T e d d y said...

@r-5 : maceh r-5...;)..amin!!!