Friday, 29 April 2011

orang kelantan dilarang guna bahasa KL?

citer ni dah lama sebenrnyer...pd 22 hb hari tu..tp ni baru lin rajin nak taip..hehehe..

cmni citer dia..berlaku bila lin nak balik kg..sebelom tu, lin nak citer ttg lin dulu..lin ni lahir kt perak, n dibesarkan kt perak smpai umur 11 thun..pastu pindah kelantan...pastu umur 18 thun, blaja kt perak..dah memang jarang balik kelantan..n pastu sambung study kat selangor sampai sekarang..abah lin plak memang org perak..masa mama n abah kawen pon, diorang duk kt luar dari kelantan...so diorang memang dah lama duk luar, cakap pon macam org luarla..guna bahasa KL..apatah lagi adik beradik lin yang laen, memang jarang2 balik kelantan...jadi, lin memang jarang menggunakan bahasa kelantan yang memerlukan lidah yang lembut utk menyebut perkataan diorang tu..

ok sambung balik citer utama ek..td tu just citer sampingan jer..hehehe...ok..hari tu lin balik kg nek tren..pastu terserempak la kwn kolej yg x baper nak rapat kt dalam tren..pastu dia tu owg kelantan..

Budak A : laa..duk kelate ko?(duk kt kelantan ker?)
Lin : aah..dr KL sentral ker?naper x nek kt Kajang jer?
Budak A : bakpo kecek luar x kecek kelate?(naper ckp luar x ckp kelantan?)
Lin : kampung kt kelantan

macam ntah pape kan..owang tnya laen dia jwab len...tp sebenrnyer lin malu la dia ckp cmtu..segan kat owg sekeliling yg xtau hal sebenr ttg diri lin..dia pon x kenal lin betol2 nak ckp cmtu..serius..terasa hati giler time tu..kenapa mesti nak jatuhkan air muka org ngan tnya cmtu...lin memang keras ckit nak ckp kelantan ni..so, bg xnak malukan diri..bek xyah ckp..tp inila yang  selalu lin alami..kalo duk kelantan jer..mesti cakap kelantan..kalo x..diorang mesti kata botol budu pecoh(botol budu pecah)...

inilah pemikiran manusia yang x terbuka..lin buka nak ngata..tp ini hakikat..kebanyakan yang lin jumpa kat kolej..diorang ni hidup berpuak2..kalo kelantan..ngan kelantan jer..semangat Assabiyah tu terlalu kuat..ingt yer salah satu sebab sesebuah tamdun jatuh adalah kerana sifat perkauman yang terlalu kuat..kt sini sifat kenegerian yer..

pastu kalo orang kelantan ni cakp luar..gi tnya plak nape x cakap kelantan?huh!!!bukanke sumer ttp bahasa melayu..itu belom lg kalo lin speaking london..kalo x, memang kena kutuk cow2..huhu...

kesimpulannyer kt cni..ingt yer..nanti interview, dia xkan tnya dalam bahasa kelantan or dialek negeri kita sendri...nak present depan client, depan bos, kena guna bahasa yang standard, kalo guna b.i pon, jgnla ada bunyi2 dialek tu....so, praktisla drpd skang..melaenkan kalo nak keje yang.....korang paham2la sendri...hehee..lagi satu, kalo tiba2 tercmpak kt tempt yg memg xder org negeri anda, nnti nak berkomunikasi pon susah...sebb kebanyakan org luar x baper nak phm bahasa kite tu...

tlgla luaskan pemikiran anda..lgpon anda kan dah berhijrah dari negeri anda, jd gunakanla peluang yang ada itu supaya minda anda x sempit...

p / s : maaf kalo ada yang terasa..ini hanya la pemerhatian lin di kolej2 yang lin penah blaja n kwn2 lin jer..so pd yang x kenal lin, lin x ngata kat korang..

14 comments:

maria_m0hamadiah said...

betul. memang bahasa tu memainkan peranan penting!

l i n T e d d y said...

maceh komen..:)

Halimatun Sa'adiah said...

ngape jd cm2 pulak...
tak baek cm2 kome oii...

l i n T e d d y said...

jd cmner saadiah?

Mr.PinGu said...

aku pun tak paham.. diorg semangat kekelantanan kuat tol.. erm...

l i n T e d d y said...

mr pingu x fhm..lin lg la x fhm..dah nak dekat 8 thun lin fikir bnda ni...

dhilla nazli said...

aiseh.. bukan na kutuk klntn sb dla mmg org klntn..
tapi dla setuju!! ahaahaha..
*dhilla un segan na ckp klntn sb ta fasih sgt, pastu nanti die ckp kite ni cam org siam yg ckp klntn.. =P

Mr.PinGu said...

Pingu rasa komunikasi ni ikut kemampuan kita la.. Pingu org jawa tp since mak pak xajar ckp jawa so guna bahasa standard je la .. xsalah kan.,. bahasa adalah tool for information transfer huhu

l i n T e d d y said...

@dhilla : Lin sokong tu..bukan org ckp..tp lin sndiri pon rasa mcm siam..huhu

@mr pingu : betul tu..

r-5 said...

tu la yang nak segan bahasa kmpung halaman sendiri bakpo? isk3. kawe ni ore kaje s'ngor tapi kawe gheti jo kecek kelate. Nak koba nogori pon eden torai! ahaha

l i n T e d d y said...

@r-5 :bukannyer segan..tp lidah lin ni x seistimewa r-5 yg leh ckp sumer dialek...kalo perak leh ler..sebab memg dr kecik lg..tu pon ckit2 jer pndai..

Ini Kisah Tia said...

alah . susah jugak macam tu . huishhh , kalau speaking london lagi kena . kaw2 punya ..

aisya said...

hak masing2, ikut org tu sendiri la nk cakap bhs ape pun.. kalau tu yg die selesa.. kan? =)

l i n T e d d y said...

@Tia : memang kena punyala..huhu

@Aisya : betul tu...sokong sgt2...